از آنجایی که کفش کوهنوردی یکی از تجهیزات مهمی محسوب میشود که با سلامت کوهنوردان در ارتباط است به همین دلیل انتخاب و خرید آن دقت و مهارت ویژهای میطلبد.
پیش از خرید کفش کوهنوردی ابتدا باید مشخص کنید که چه انتظاری از کفش موردنظرتان دارید و میخواهید در چه فصلی از آن استفاده نمایید.
برای مثال باید مشخص کنید که کفش کوهنوردی را برای صعود به ارتفاعات بلند احتیاج دارید یا ارتفاعات کوتاه و همچنین با توجه به فصلی که قصد استفاده از کفش را دارید باید گرم یا سرد بودن کفش را انتخاب کنید.
خرید کفش کوهنوردی با توجه به فصل
توجه داشته باشید به دلیل اینکه در فصل سرد سال با یخبندان و سرما مواجه هستیم بهتر است از کفشهای استوک دار و ساق بلند که از دو لایه چرم تشکیل شدهاند استفاده کنید.
اما در صورتی که قصد استفاده از کفش را در فصول گرم سال یا در مسیرهای بدون چاله، سنگ و دست انداز دارید کفشهای بدون استوک و با کف صاف بهترین انتخاب برای حرکت آسان شما خواهند بود.
راهنمای خرید کفش کوهنوردی
در صورتی که میخواهید کفشهای مناسب کوهنوردی کاربرد دلخواه را به شما ارائه دهند باید در انتخاب و خرید آنها به نکات زیر توجه کنید.
- ضدآب بودن کفش: ضد آب بودن کفشهای کوهنوردی به معنی عدم نفوذ آب به داخل کفش و خیس نشدن جوراب است.
اصطلاح ضد آب بودن در این کفشها مربوط به تکنولوژی ساخت پارچههای ضد آب یعنی Gore-tex است.
- زیره کفش: جنس و مدل زیره کفشهای مناسب کوهنوردی با توجه به کاربرد آنها متفاوت خواهد بود و شما برای انتخاب زیره کفش باید به نوع برآمدگی و همچنین نوع فناوری تولید آن توجه نمایید.
- جنس رویه کفش: کفشهای کوهنوردی نسبت به کفشهای معمولی ویژگیهای خاصی دارند که یکی از این ویژگیها مربوط به جنس رویه کفش بوده که در برابر سایش و پوسیدگی بسیار مقاوم هستند.
برای اینکه در خرید کفش کوهنوردی یک انتخاب اصولی و کاربردی داشته باشید حتما از فروشگاههای مورد اعتماد خرید کنید.
- لایه میانی کفش: چنانچه لایه میانی کفشهای کوهنوردی کیفیت بالایی داشته باشد شما با پوشیدن آن کمتر احساس خستگی خواهید کرد نظیر کفشهایی که لایه میانی آن از جنس EVA است.
- وزن کفش: کفشها با توجه به کاربردشان وزنهای مختلفی را شامل میشوند به همین دلیل کفشهای کوهنوردی جهت راحتی کوهنوردان برای برداشتن قدمهای بیشتر و راحتتر بسیار سبک هستند.
لازم به ذکر است که برخی از کفشهای کوهنوردی به دلیل طراحی خاص لایه میانیشان سنگینتر از نمونههای دیگر هستند اما اگر کفشهای مناسب کوهنوردی بدون ارائه کارایی خاصی سنگین باشند برای کوهنورد اذیت کننده خواهند بود.
- قابلیت حفظ دما و هواخوری کفش: کفشهای مناسب فصول گرم سال بایستی دارای قابلیت هواخوری بوده تا از تعریق بیش از حد پوست پا جلوگیری کرده و همچنین باعث خنک شدن پا گردند.
اما در خرید کفشهای مناسب کوهنوردی که در فصول سرد مورد استفاده قرار میگیرند مهمترین نکته توجه به گرم نگه داشتن پاها و جلوگیری از هدر رفتن دمای داخلی کفش و سرمازدگی پاها است.
معرفی 7 نوع کفش کوهنوردی
۱. کفشهای کوهپیمایی Trekking:
این نوع کفشها برای کوهنوردیهای طولانی و ارتفاعات کویری و جنگلی و عاری از برف و سنگلاخ مناسب بوده و توصیه میشود که به هیچ وجه در زمستان از این کفش استفاده نکنید.
از ویژگیهای ظاهری این کفش نیز میتوان به سبکی، ساقهایی با ارتفاع ۱۴ الی ۱۹ سانتیمتر، زیرههای تقریبا منعطف و رویههایی از جنس چرم یا ضدآب اشاره کرد.
۲. کفشهای کوهنوردی Mountaineering:
کفش مناسب کوهنوردی باید دارای ساق ۱۴ الی ۱۹ سانتیمتر بوده تا از این طریق مچ پا را محکم نگه دارد و همچنین زیره کفش نیز باید مقداری انعطاف پذیر باشد.
این نوع کفشهای کوهنوردی نیمه سنگین برای استفاده چند روزه در فصل زمستان مناسب هستند اما توجه داشته باشید که در سطوح یخ زده از آنها استفاده نکنید.
۳. کفش کوهنوردی سنگین یک پوش High Mountain:
این نوع از کفشهای کوهنوردی سنگین بوده و دارای زیره سخت و محکم هستند که همین ویژگی آنها باعث شده تا برای استفاده در سطوح برفی و یخی مناسب باشند.
از ویژگیهای دیگر این کفش عبارتند از:
- قابلیت نصب کرامپون
- امکان صعود به ارتفاعات کمتر از ۵۰۰۰ متر
توجه داشته باشید که استفاده از این نوع کفشها در مکانهای عاری از برف منجر به تاول زدن پاها خواهد شد.
همچنین لازم به ذکر است که رویه این کفشها با چسب و دوخت ذوبی بوده و تاریخ انقضا دارند پس چنانچه قصد خرید کفشهای مناسب کوهنوردی از نوع سنگین یک پوش را دارید به تاریخ انقضای آنها هنگام خرید توجه کنید.
۴. کفشهای کوهنوردی سنگین دوپوش Expedition:
برای استفاده از این نوع کفشهای کوهنوردی ابتدا باید کفش کوچک که اندازه پای کوهنورد بوده و با چسبک بسته میشود را پوشیده و برای شروع به کوهنوردی کفش اصلی که بزرگتر است را از روی کفش کوچکتر به پا کنید.
لازم به ذکر است که این کفشها قابل استفاده در کلیه فصول و برای صعود به ارتفاعات ۷۰۰۰ متری مناسب بوده و فاقد زیره انعطاف پذیر هستند همچنین این کفشها قابلیت نصب کرامپون نیز دارند.
توجه داشته باشید که به هیچ وجه از این کفشها در مسیرهای غیر برقی استفاده نکنید زیرا منجر به تاول زدن پاهای شما خواهد شد.
پیش از استفاده از این نوع کفشها برای انجام کوهنوردی ویژه لازم است که ابتدا در یک برنامه سبکتر از آنها استفاده نمایید.
۵. کفشهای هیمالیانوردی Expedition:
پوشش اولیه این کفشهای سنگین و بسیار قوی یک گتر بلند بوده که بر روی کفش قرار گرفته و به دور آن دوخته شده و تمام رویه و اطراف کفش را احاطه میکند.
لازم به ذکر است که زیره این کفشها فاقد انعطاف پذیری هستند.
از جمله ویژگیهای این نوع کفش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قابلیت استفاده برای صعود ارتفاعات ۸۰۰۰ متری هیمالیا
- قابل استفاده در شرایط بسیار سرد و یخبندان
- دارا بودن قابلیت نصب کرامپون
۶. کفشهای یخ نوردی:
کفشهای یخ نوردی مشابه کفشهای سنگ نوردی بوده و کرامپونهای دائمی دارند. از این کفشها میتوانید در صعودهای سرعتی و مسابقات استفاده کنید.
۷. کفشهای سنگ نوردی Climbing:
این نوع از کفشها با شکل و مواد خاصی تولید شده و مناسب استفاده برای سنگ نوردی، دیوار نوردی و صخره نوردی هستند.
از جمله نکاتی که در خرید کفش سنگ نوردی باید به آن دقت نمود عبارتند از:
- راحتی کفش
- عدم تغییر اندازه و شکل کفش
- قابل انعطاف برای صعودهای اصطکاکی
- دارای لبههای سفت و سخت در صعودهای عرضی و طولی
- سخت و محکم بودن پنجه کفش
- بادوام و باکیفیت بودن کف کفش و لبههای کناری آن
- محافظت از قوزک پا و فراهم نمودن بیشترین انعطاف برای آن
- سبک، قوی و بادوام بودن کفش
نکات تکمیلی در خصوص خرید کفش کوهنوردی
۱. انتخاب اندازه کفش باید به گونهای صورت گیرد که پس از چندین ساعت استفاده از آن فرد دچار ناراحتی نشود یعنی کفش نه آنقدر گشاد باشد که منجر به ایجاد تاول شود و نه آنقدر تنگ باشد که پا را در کفش مچاله کرده و زخم ایجاد کند.
۲. دفعه اولی که کفش میپوشید قبل از محکم کردن بندها، پاها را تا حد امکان به جلو فشار دهید در این شرایط باید بین پاشنه پا و انتهای کفش یک سانت فاصله باشد.
۳. کفشی برای کوهنوردی مناسب است که در صورت وارد کردن ضربه به دیوار، ضربه مستقیما به پاهای شما وارد نشود.
۴. در صورتی که قصد استفاده از جوراب ضخیم دارید سایز کفشتان را یک شماره بزرگتر انتخاب کنید.
۵. خرید کفش را به بعدازظهر که پا در اثر ورم به بزرگترین حد خود رسیده موکول کنید.
۶. در خرید کفشهای پلاستیکی به هیچ وجه کفشهای رویه فایبرگلاس دوپوش را انتخاب نکنید.
دیدگاه خود را بنویسید